Rokice v akciji

Trenutni politični sistem nam kot občanom dopušča zelo omejeno vlogo pri odločanju o vodenju občine. Vendar pa smo prav občani tisti, ki najbolje poznamo težave v lastni četrti ali krajevni skupnosti, pa naj gre za luknjasto cesto, neurejeno javno površino, nevarno pot v šolo, pomanjkanje otroških ali športnih igrišč, podirajočo se infrastrukturo ali kaj drugega. S participatornim proračunom bi bilo občanom omogočeno direktno prevzeti vajeti v lastne roke in sredstva nameniti za odpravo težav v mestih četrtih in krajevnih skupnostih, ki nas tarejo vsakodnevno.

Da pa bi bil participatorni proračun v Mariboru uveden,  je treba pobudo za uvedbo aktivno podpreti. Ni dovolj, da le čakamo doma, da se stvari obrnejo na bolje same od sebe. Potrebno je izraziti podporo pobudi in ji na tak način dodeliti tudi večjo težo. Več občanov kot bo pobudo podprlo, večja je možnost, da se participatorni proračun v Mariboru, v prvem mestu v Sloveniji, tudi uvede.

Pobudo lahko vsak občan Maribora podpre z izkazanim podpisom v podporo ali pa se celo aktivno vključi v pobudo Odločaj o mestu in z vloženim časom pomaga pri zbiranju podpisov.

SONY DSC

Da bi izkazali podporo je potrebno izpolniti obrazec. Obrazci so na voljo na vsaki izmed številnih zbirnih točk po mestu, kot tudi na mobilni točki, ki vsakodnevno kroži po centru mesta. Prav tako je obrazec mogoče natisniti in poslati po pošti. Najde se ga na spletni strani pobude Odločaj o mestu. Prav tako se na spletni strani najde tudi seznam zbirnih lokacij, kontaktne informacije pobude in obilica uporabnih informacij o participatornem proračunu.

Pridružite se že več kot tisoč Mariborčanom, ki so pobudo podprli in pripomorite k temu, da se upravljanje z mestom približa prebivalcem.